• Cristina

Ce este un an bisect și de ce luna Februarie este mai scurtă

Te-ai întrebat vreodată ce este anul bisect și care este rolul acestuia? Ai fost vreodată curios să afli de ce luna februarie e mai scurtă?

Când își sărbătoresc ziua de naștere persoanele născute în an bisect? Va fi anul 2020 un an special?


Ei bine pentru a te lămuri ce este un an bisect prima dată trebuie să înțelegi că acesta este odată la 4 ani și că are 366 de zile, așadar cu o zi în plus.

Adăugarea unei zile în plus odată la 4 ani este necesară pentru a menține anotimpurile și calendarul sincronizate.


Știința ne spune că mișcarea de revoluție a Pământului în jurul Soarelui durează 365,25 de zile.

Cele 0,25 sunt motivul pentru care odată la 4 ani e necesară adăugarea unei zile. Fără acest sistem, practic calendarul nostru nu va mai coincide cu anotimpurile, astfel că în fiecare an a-m rămâne în urmă cu 5 ore, 48 de minute și 48 de secunde.


Când și cine a inventat anul bisect?


Pentru a afla cine a inventat anul bisect hai să facem o incursiune în istorie și ajungem tocmai în anul 45 î.H. când Iulius Cezar a decretat adoptarea calendarului reformat, care avea să aibă 365 de zile, cu adăugarea suplimentară a unei zile în fiecare an.


Mai târziu preoții romani au considerat că acest calendar este greșit și au pus anul bisect odată la 3 ani.

Abia în anul 8 d.H. Împăratul Augustus a pus anul bisect odată la 4 ani.Ce este un an bisect

Te-ai întrebat vreodată de ce luna Februarie e mai scurtă?


Luna Februarie e cea mai scurtă lună din an tot din cauza (indirectă) a Împăratului Augustus.


După moartea acestuia, romanii, pentru a-l onora au numit luna a opta după el. August avea inițial 30 de zile, mai puțin decât luna lui Iulius Cezar, Iulie, și asta reprezenta o problemă.

Acesta a fost motivul pentru care au luat o zi din luna Februarie în cursul unui an bisect, când avea 29 de zile, reducând astfel această lună la doar  28 de zile cum este în zilele noastre.


În România anul bisect a fost introdus în anul 1919 și merge după calendarul Gregorian care este cel mai folosit calendar din lume.


Va fi anul 2020 special?


Anul 2020 este an bisect având 366 de zile.

Global vorbind anul bisect este considerat un an neprielnic, fiind considerat un an al ghinionului.


Care sunt miturile și superstițiile anului bisect?


În diferite părți ale globului sunt mituri că în anul bisect nu trebuie să faci schimbări mari în viață și să nu te căsătorești deoarece îți va merge prost.


Spre exemplu scoțienii consideră anul bisect an prost pentru recoltă și rușii spun ca anul bisect e plin de fenomene meteorologice imprevizibile.


În schimb Irlandezii sunt ceva mai optimiști și veseli astfel că pe 29 Februarie tradiția spune ca femeia să ceară în căsătorie bărbatul. Însă toate au o întorsătură ciudată dacă aceasta este refuzată, bărbatul fiind nevoit să "plătească" o amendă.


Deși multe culturi văd anul bisect cu ochi răi nu o lua ca atare, sunt simple mituri, fără nici o bază științifică.


Ce înseamnă dacă te-ai născut pe 29 februarie?


În afară de faptul că șansa ca tu să te naști într-o astfel de zi a fost 1 la 1461, nu zice mai nimic.

Poți spune că ai privilegiul să îți alegi când să îți serbezi ziua, privilegiu care îl mai au alte 4,8 milioane de oameni la nivel global.Ce este un an bisect

Apropo fun fact: știai ca broasca e asociată cu anul bisect?


Broasca este asociată în tradițiile chinezești cu anul bisect și cu ziua de 29 februarie făcând referire la modul broaștei de a se deplasa, prin salturi.


Concluzia:


Ce este anul bisect?


Anul bisect nu este decât o măsură necesară luată încă de la începutul erei noastre, metodă ce împiedică desincronizarea calendarului cu anotimpurile.

În funcție de anumite culturi acest an poate fi considerat unul ghinionist deși știința nu a confirmat nimic din miturile care circulă global.


Sunt speciale persoanele născute pe 29 Februrie?


Despre faptul ca ești născut pe 29 februarie ar circula vorba că a-i emana un aer mult mai tânăr și tehnic vorbind, așa stau lucrurile!


Dacă te enumeri printre aceste persoane spune-mi tu când preferi să-ți serbezi ziua de naștere și de ce.


Tu crezi în miturile ce planează asupra anului bisect și pe ce bază ai aceste credințe?

264 afișare0 comentariu