• Cristina

Coronavirus - ce înseamnă starea de urgență în România și ce presupune

În urma evoluției infectării cu virusul Covid-19 pe teritoriul României, președintele Klaus Iohannis a declarat că din data de 15 martie România va intra în starea de urgență.


Ce înseamnă starea de urgență în România


În ce context se implementează starea de urgență în România?


Potrivit Ordonanței din România, starea de urgență presupune măsuri numite măsuri excepționale care sunt implementate atunci când apar pericole grave ce pot reprezenta amenințări la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre.


Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției României, dar și de Ordonanța de urgență numărul 1 din 1999 și poate fi decretată doar de președintele țării.


ARTICOLUL 93

Măsuri excepţionale

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.


Aceste măsuri, în general, sunt gestionate de către Ministerul de Interne.

Starea de urgență se impune pe o perioadă de 30 de zile și poate fi prelungită după caz.


Ce înseamnă starea de urgență în România?


Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situații:


a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;

b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.


Ce restricții prevede starea de urgență în România?


Pe toată perioada în care starea de urgență este implementată în România atribuțiile sunt exercitate de autorități prin emitere de ordine și ordonanțe militare ce trebuiesc respectate conform legii.

Prin nerespectarea acestor legi se riscă sancțiuni.


Măsurile impuse de stat în această perioadă poate fi următoarele:


- Limitarea până la interzicerea totală a circulației mașinilor;

- Închiderea temporară a localurilor publice;

- Razii, controale și percheziții vor fi efectuate;

- Circulația feroviară, maritimă, fluvială, aeriană precum și alte rute pot fi interzise;

- Ordonanțe de urgență și militare pot fi emise;

- Apariția și difuzarea unor emisiuni radio și TV pot fi suspendate;

- Raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate.


De ce s-a implementat starea de urgență în România?


Pur și simplu pentru a evita situația în care România să ajungă în scenariul 4 Coronavirus (scenariu în care sunt peste 1000 de oameni infectați cu Covid-19, situație în care spitalele pot fi în dificultate și nu pot face față).


Momentan suntem departe de acest scenariu însă trebuie să înțelegem că această situație se poate schimba dramatic dacă nu suntem responsabili.


Suntem la curent cu pacienta inconștientă din Petroșani care, deși era în izolare la domiciliu, suspectă de Coronavirus, s-a plimbat nestingherită prin câteva secții ale unui spital, infectând astfel alte 50 de persoane.


Fii responsabil! Dacă ți se impune izolare la domiciliu atunci fă asta fără abateri!

Tu respecți regulile?

Ce faci să îți treacă timpul mai repede?

42 afișare0 comentariu