• Cristina

Câinele tău se sperie de petarde? Iată cateva trucuri pentru a-l calma și pentru a evita să fugăPentru iubitorii de animale anul nou începe de cele mai multe ori cu necazuri pentru că și-au pierdut companionul din cauza petardelor.


Zgomotele puternice și în general agitația petrecerilor dintre ani au speriat o mulțime de câini care au fugit de acasă.


Am fost surprinsă să constat că după sărbători Facebook-ul nu a fost plin cu anunțuri de genul "câine pierdut". Știm cu toții cum reacționează animalele la vacarmul creat de pocnitori și artificii, acesta fiind motivul principal pentru care sunt dați dispăruți mulți câini în perioada sărbătorilor.


Numai în drumurile mele prin oraș am văzut atâția câini bramburind pe stradă, dezorientați și clar speriați. Mă durea sufletul când ii vedeam așa.


Chiar în seara de revelion, în drum spre petrecere, într-un Bolt, am văzut toți un câine mergând anapoda pe mijlocul drumului, vizibil speriat.


Văzând asta șoferul începe și ne povestește:

"azi când sa ies din curte, deschid poarta și mă trezesc cu un câine în față care dă să între disperat la mine în curte. Acum eu ce să-i fac, vă dați seama că nu l-am lăsat."


Sunt sigură că foarte multe animale au suferit din pricina petardelor perioada asta pentru că, nu-i așa, la noi încep cu pocnitoarele de la începutul lui decembrie și termină după Sfântul Ion.


Chiar și amicul meu bănos Timy, pechinezul de la casa părinților mei tremură, e agitat și chiăție. Întotdeauna când e în starea asta îl bag în seamă, fie că îi adresez o vorbă, îl mângâi sau chiar îl iau în brațe.


Rugămintea mea către tine e ca în astfel de momente dacă prietenul tău necuvântător este agitat:

- nu-l ignora

- nu țipa la el (nu faci decât să îi amplifici starea)

- nu-l izgoni.


Aa și altă chestie, dacă îl ții în curte... bagă-l în casă puțin când e nebunia dintre ani.


Dacă ții la tine acasă o petrecere ce implică multă agitație și ai mulți invitați poți opta să cazezi câinele la o pensiune.


Asta e valabil și atunci când pleci în vacanță și nu ai cu cine să îl lași pe toată perioada călătoriei.


Nu vrei sa îl bagi în casă?

Atunci măcar asigură-te ca poarta e închisă și leagă-l.


Și bagă-l în seamă!!


Oferă-i atenție când e speriat, îi va face bine pentru că el nu înțelege ce se întâmplă. E ca un copil deci poți să empatizezi puțin cu treaba asta.


Apropo, hai să îți spun câteva lucruri surprinzătoare despre câini:


- un câine este la fel de inteligent ca un copil de 2-3 ani și înțelege 150-200 de cuvinte;


- mângâierea unui câine îmbunătățește circulația sangvină și ritmul cardiac al stăpânului;


- un câine care crește la oraș trăiește în medie cu 3 ani mai mult decât unul de la țară;


- auzul câinelui este foarte fin, ei pot auzi sunete cu o frecvență de 45.000 de Hz, de două ori mai mult decât un om este capabil;


- nasul unui câine conține aproximativ 220 de milioane de receptori olfactivi. Similar cu amprentele de la degetele omului, mereu distincte, exact la fel sunt și amprentele nasului unui câine.


Ce trebuie să faci când dai de un câine ce pare pierdut:


- hrănește-l și oferă-i apă;


- du-l la un veterinar, poate are microcip, astfel îl poți returna stăpânului ( apropo la veterinar acest procedeu e gratis) ;


- dacă nu ai posibilitatea să faci ce am menționat mai sus pur și simplu scoate telefonul, fă o poză și postează pe Facebook, nu uita sa menționezi în ce zonă l-ai văzut.


Bonus: dă share la postările altora, poate cineva din lista ta poate ajuta.


Pe final te rog să încerci să fi alături de prietenul tău când are o stare de anxietate, măcar pentru faptul că îți este loial și mereu te așteaptă bucuros, dând din coadă când ajungi acasă. 😊


Animalul tău de companie cum a reacționat la toată zăpăceala asta?

Tu ce faci când dai de un câine pierdut pe stradă?


Producție video Servicii foto Promovare pe social media

212 afișare0 comentariu