• Cristina

Pufuleții - pe cât de banali pe atât de periculoși

Apă , mălai si sare - o gustare aparent simplă, naturală si sănătoasă, nu?

Ei bine, nu! Și asta am aflat-o pe pielea mea...la propiu!
Mă trezesc într-o dimineață si observ că în zona maxilarului au apărut ceva coșuri foarte inflamate, treabă mult mai serioasă față de ce îmi apare mie de regulă pe față.

În prima fază nu m-am alarmat, lasă că trece, nu mi-a picat ceva bine, e o perioadă ..se mai întâmplă.


În următoarele zile observ că nu este nici o ameliorare. Mă gândesc buuun...poate trebuie să beau mai multa apă, să o las mai moale cu sucurile, să nu mănânc prostii... treburi care crezi că te-ar ajuta într-o astfel de situație (trebuie să mentionez faptul că zahărul, carbohidrații și glutenul le redusesem drastic, aproape de zero de mai bine de jumătate de an so no worries aici).


Nimic! Decid să arunc un ochi pe internet să văd ce scrie de treaba asta.

Și uite așa mă apuc să caut ce indică coșurile apărute în anumite zone ale feței.

Schimbări hormonale, stres, somn inadecvat etc

Zic ok, are sens. Abia revenisem in țară, caută chirie, mută-te, am dormit anapoda, au fost și sărbătorile, poate am făcut excese alimentare mâncând prea mult...tipic de sărbători la romani.


“Acum că perioada agitată a trecut e doar o chestiune de timp până îmi trec ororile de pe bărbie ” îmi zic liniștindu-mă. Însă ce să vezi, zilele treceau, coșurile rămâneau, fiind constant inflamate.


Înainte să iau decizia să apelez la un specialist fac un brainstorming...ce s-a schimbat în alimentația mea...ce m-a dat peste cap, pentru că în acel moment eram cumva sigură că ceva din ce mănânc eu îmi provoacă asta.


Și imi pică fisa!! Pufuleții!


De când am revenit in țară, aproape în fiecare seară mâncam pufuleți (în Israel nu găseam pufuleții identici cu cei din țară, cei simpli, cu sare).

Inițial m-a bufnit râsul, nu are cum - îmi zic - are doar mălai, apă și sare, ce rău poate sa îmi facă?!


Intru pe internet: articole peste articole, analize, teste și avertismente, toate spunând același lucru: cât de dăunătoare sunt consumatorului.


Am rămas uimită cât de nocive sunt:


Au un colorant artificial numit tartazină care poate produce alergii, tulburări de vedere (care apropo le aveam dar am pus pe seama faptului că îmi petrecusem mai mult timp pe laptop recent), eczeme si dificultăți în respirație;


Prezența unei cantități foarte mare de zahăr;


Aportul foarte mare de sare iodată care îți poate afecta rinichii;


Foarte multe E-uri!!


Nu sunt recomandate copiilor.


Lista poate continua, însă ce vreau să spun defapt este că, deși sunt conștientă că majoritatea produselor pe piața conțin aditivi si conservanți, nu mă așteptam ca pufuleții, prin simplitatea lor, să fie atât de toxici.

După ce am aflat asta am luat decizia să nu mai mănânc pufuleți, cel putin așa de des, spre deloc. Și ..surpriză: încă de a doua zi am observat că nu mi-au mai apărut coșuri, cele deja existente nu mai erau inflamate, dând semne de ameliorare.

Țin să menționez că acele oripilații de pe bărbie mi-au trecut complet in câteva zile.


Am rămas mască cum un produs, aparent sănătos, poate face așa mult rău.

Nu spun acum să nu mai mănânci așa ceva, eu una am să evit, însă sper ca pățania mea să te pună pe gânduri și să te facă mai atent pe viitor la ceea ce consumi.


Oare de aceea sunt așa de ieftini precum apa îmbuteliată care e defapt de la robinet?


De ce nu sunt avertismente privind consumul pentru copii?


De ce se găsesc peste tot iar eticheta nu menționează nimic despre aceste posibilele riscuri?


Tu ai pățit așa ceva? De la ce?

Scrie-mi în secțiunea de comment al articolului, sunt curioasă să aflu tu ce “surprize” ai avut.

20 afișare0 comentariu